luty25

Kawą w cukier

dodano: 25 lutego 2010 przez sylciar


Przeprowadzając metaanalizę 18 badań z udziałem ponad 450 tys. osób, wykazali oni, że picie kawy znacząco zmniejsza prawdopodobieństwo zachorowania na cukrzycę typu 2. Osoby, które piły trzy lub cztery kawy dziennie, o mniej więcej 25 proc. rzadziej zapadały na cukrzycę niż osoby, które piły do dwóch kaw dziennie. Co ciekawe, również kawa bezkofeinowa wpływała na obniżenie ryzyka występowania cukrzycy. Prawdopodobnie obniżenie ryzyka wystąpienia cukrzycy następuje zatem w wyniku działania innych niż kofeina substancji zawartych w kawie, np. magnezu lub przeciwutleniaczy




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy