kwie.19

Zdrowe odżywianie w pracy

dodano: 19 kwietnia 2010 przez sylciar


Jednym z najważniejszych czynników warunkujących zdrowie pracowników jest właściwe odżywianie. Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) podaje, że odpowiednie żywienie może podnieść wydajność pracy o 20%. Tak więc, jeśli wydajność firmy zależy od jakości pracy ludzi, to promowanie w firmie idei zdrowego odżywiania działa na korzyść pracodawcy. Wielu chorobom i schorzeniom, na które cierpią pracownicy, można zapobiec, jeśli wpłynie się na zmianę pewnych szkodliwych nawyków, takich jak palenie tytoniu czy niewłaściwe odżywianie.

Według WHO badania naukowe wykazują, że zmiany w diecie mają duży wpływ na zdrowie w czasie całego życia człowieka. Najważniejsze jest to, że rodzaj diety nie tylko ma wpływ na obecny stan zdrowia, ale również może mieć wpływ na to, czy dana osoba w przyszłości zachoruje na raka, chorobę wieńcową czy cukrzycę. W związku z tym pracodawcy, którzy podejmują kroki w celu promowania zdrowego żywienia pracowników, będą czerpać z tego korzyści zarówno teraz, jak i w przyszłości.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy