kwie.20

Prawda o fast foodach

dodano: 20 kwietnia 2010 przez sylciar


Z szybkiego jedzenia coraz więcej ludzi korzysta, ponieważ nie mają czasu na gotowanie więc sięgają po hamburgera, zamawiają pizzę, hot-doga. Takie rozwiązanie wydaje się być najwygodniejszym. Często jedzenie różnego rodzaju Fast foodu może prowadzić do różnych chorób, a przede wszystkim do otyłości oraz do miażdżycy. Niestety to jest bardzo dla nas niebezpieczne, dlatego też w jak największym stopniu powinniśmy tego unikać. Bardzo dobrym wyjściem jest spożywanie żywności ekologicznej. Co oferują nam fast foody? Na te pytanie szukamy odpowiedzi Co kryje się w Nuggetsach? Kawałki kurczaka smakują dobrze. Wydawałoby się, że to normalne mięso w grubej panierce. Czy to na pewno mięso ? Nuggetsami, które w większości składają się z wody, składników wiążących, skrobi pszennej, oleju szafranowego, fosforanów i sodu. Ale to nie wszystko, bowiem w kawałkach „kurczaka” znajdziemy 20 kolejnych substancji, mających nadać odpowiedni smak, zapach i trwałość. Ponadto mięso to dostarczane jest z najgorszych chowów. Ciekawostka: w porównaniu z innymi fast foodami, McDonald's wypada w tej kategorii stosunkowo najlepiej. Kolorowe szejki, syrop do kawy Kubeczek „owocowego” szejka zawiera przede wszystkim: wodę i substancje wiążące (wbrew pozorom wodę można znaleźć w każdym produkcie), zagęszczacze (zawierające gumę celulozową). I to wystarczy, by zdyskwalifikować milk shake z kategorii naturalnych szejków. Ale to nie wszystko, bowiem równie wesoło jest w przypadku kawy, a szczególnie w smakowych syropach. Wiele z nich zawiera 25 rodzajów konserwantów, a także: mieszankę wody i zagęszczaczy, składników nadających smak i aromat, a nawet chemiczne środki przeczyszczające! Dania z rybą Kanapki rybne produkowane są przede wszystkim z miruny, ryby zamieszkującej okolice Nowej Zelandii. Co ciekawe, popyt na kanapki rybne jest tak duży, że Nowa Zelandia musiała zmniejszyć limity połowu w okolicach kraju, by nie dopuścić do odrybienia wód. Restauracje, w przypadku ryb, nie kombinują – skupują po prostu ogromne ilości mrożonych filetów. Tyle tylko, że klient dostaje przede wszystkim bułkę z tłuszczem i panierką, a dopiero potem dostrzega rybę.




Dodaj do:


Komentarze mogą dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Odpowiedzi moga dodawać tylko zalogowani użytkownicy - zaloguj się lub załóż konto


Nie ma jeszcze komentarzy - wyraź swoją opinię jako pierwszy